L’any, pel que fa a temperatures va començar tal i com havia acabat el 2017, amb suavitat. La matinada de Cap d’any, una estoneta després de les campanades, va començar plovent i es van acabar recollint 0,7 mm. Els següents dies, la temperatura es va acabar enfilant fins als 20,9º dels dies 3 i 5 (aquells 3 dies es van superar els 20º) fent que la mitjana augmentés força per sobre de la mitjana climàtica. Això va ser provocat pel vent de component oest (ponent) que, tal i com s’ha explicat en alguna altra ocasió, és un vent sec i «càlid» que ens fa pujar la temperatura en la nostra zona. El dia després de reis, on la pressió atmosfèrica va baixar fins els 999 hPa (la més baixa del mes), ens va arribar amb pluges, recollint 13,9 mm, la quantitat més important en dos mesos (des del 4 de novembre), amb trons i llamps. Aquella inestabilitat que teníem va acabar provocant un tornado a la zona del Bages i un altre a la zona de l’Alt Empordà, on els municipis de Navata, Cistella, Terrades i Darnius van patir un F2 (velocitats properes als 200 km/h). Aquí podeu veure un estudi amb el seu corresponent treball de camp.

La temperatura al llarg del mes va ser força suau, amb una mitjana de les màximes que es va quedar als 16º. La mitjana de les mínimes, es va quedar als 5,3º, fent que fos el segon gener des de 2007 més «càlid» darrera el 2016. Pel que fa a precipitació van tenir dues tongades més. El dia 13-14 amb 11 mm recollits i el 26-27 amb 10,1 mm més. En aquesta segona tongada, vam quedar una mica al marge, ja que la pluja més important va afectar la zona del Barcelonès, Baix Llobregat i Maresme amb registres que van superar, en alguns casos, els 70 mm. Aquell dia 26 vam patir el dia amb més vent del mes on la tramuntana va arribar als 62,7 qm/h. A partir d’aquell moment, va tornar l’anticicló i es va arribar als 1037 hPa el dia 28 .
El dia 31 van tenir la segona lluna plena del mes (la primera l’havíem tingut el dia 1). És un fet, que tot i no ser meteorològic, sí que és curiós i interessant. Resulta ser que aquest any els mesos de gener i març tindran 2 llunes plenes, en canvi, el febrer, no en tindrà cap. Aquesta segona lluna va rebre el nom de superlluna blava. A més, en algunes zones del planeta, com per exemple al pacífic, es va produir un eclipsi lunar. Aquí no va ser visible i des de Calonge, així es va poder veure aquesta superlluna blava:
En resum: Pel que fa a la pluja, per sota de mitjana. Es van recollir 36,9 mm en tot el mes. Comparats amb la mitjana dels últims 36 anys (58,5 mm) suposa el 63,1% de la pluja que climatològicament es recull a Calonge en el mes de gener, mes que, estadísticament, acostuma a ser no gaire plujós. I pel que fa a temperatura mitjana hem tingut 10,7º, que està 1,4º per sobre de la mitjana dels geners dels últims 11 anys. Per tant, hem viscut un mes de gener càlid, per sobre «del normal». Concretament, el segon més càlid des de 2007 (només el supera el gener de 2016 amb 10,9º de mitjana). Com sempre, us mostro un climograma, on es veu ben clar es veu ben clar com la temperatura mitjana d’aquest mes ha estat, en la gran majoria, per sobre de la mitjana climàtica, amb la comparació de les temperatures mitjanes d’aquests últims 11 anys (color blau clar), amb les mitjanes d’aquest any (color vermell) i la precipitació recollida (blau fosc).