Començament d’agost molt calorós, tot i que el primer dia van caure quatre gotes que van ser de fang. Gràcies al model Skiron grec podem veure aquesta imatge on es veu com ens va afectar aquesta pols en suspensió:
Però els següents dies vam viure una onada de calor en tota regla… Es diu que es pot considerar com a tal, un període de almenys 3 dies consecutius on es registri una temperatura per sobre el percentil 95% de la sèrie de temperatures màximes.
Dons bé, segons l’estadística que he pogut anar fent durant els últims 11 anys (desde 2006), ens diu que el percentil 95% del mes d’agost el trobem als 32,9º. Els dos primers dies de mes ens vam quedar per sota (31,9º i 32,4º) però els altres dies (del 3 al 6, ambdós inclosos) el termòmetre va superar, almenys en 1º aquests 32,9º. Per tant, podem parlar «tècnicament» que es va patir una onada de calor, amb dies calorosos i amb nits difícils on poder dormir i/o descansar ja que la temperatura interna de les cases va augmentar considerablement.
Així doncs, fins el dia 6 vam tenir la temperatura per sobre del normal. El 7 (amb 30.5º de màx i 21.6º de mín) ja va es va acostar més a la mitjana de l’època. Molts comentaris de veïns i gent coneguda era «Quin fart de suar aquesta nit!!» Però els dies 8 i 9, es va girar la truita i ja va ser diferent. Ens va entrar una massa més freda en alçada i va fer baixar la temperatura diürna, va entrar tramuntana i es va poder «ventilar» i rebaixar l’escalfor de dins i conseqüentment dormir i descansar millor. Aquest dia 9, després de tenir una tarda força ennuvolada, va acabar plovent, no pas gaire, però juntament amb la tramuntana que va bufar, el termòmetre va fer una forta baixada.
Aquesta «normalització», o potser hauria de dir aquesta rebaixa de la temperatura, va durar fins el dia 14, jornada en que es va tornar a posar per sobre de la mitjana. La màxima superava un dia sí i l’altre també (exceptuant els dies 15 i 19 que van quedar dècimes per sota) la barrera dels 30º i el dia 29 es va arribar al sostre mensual.
A la segona quinzena, podríem destacar la nit del 24 que es van deixar sentir alguns trons i llampegava força a SW. Ens va acabar afectant la pluja,però en quantitats minses, recollint només 1,5 mm.
I el mes va acabar amb la traca final… Primer, fent la màxima del mes enregistrant 34,9º i als dos dies, amb una forta baixada de la temperatura fent 23,7º de màxima, amb pluja (5,9 mm) i llamps i trons… Es va acabar amb 25,1º de temperatura mitjana, la segona més alta (després de l’agost de 2012) des de 2006.
Una altra dada a tenir en compte ha estat la temperatura de l’aigua de la mar. En Josep Pascual, de l’Estartit, fa més de 40 anys que mira la temperatura de manera ininterrompuda, de l’aigua de la mar a una milla a llevant de les Illes Medes, aquest mes ha enregistrar 24.8º a 0,5 m de la superfície. Mirem la gràfica d’evolució de temperatures d’aquest any 2017, que podeu trobar actualitzada cada mes a la web meteolestartit.cat:
I a Barcelona, en Diego Lázaro, meteoròleg, també mesura l’aigua de la mar, en el seu cas, a la platja de la Barceloneta de la capital catalana, i aquest any ha mesurat 27,6º, la més elevada des de 2006!! Pensem que la mitjana en aquest període és de 25º. també podeu trobar aquesta informació actualitzada a http://marbcn.blogspot.com.es/
Aquest final de mes, mentre nosaltres teníem el temps que us he estat explicant, als EEUU, concretament la costa de Texas era fuetejada per un cicló, el Harvey, que es convertia en un huracà F4 al tocar terra. Això vol dir, segons l’escala Saffir-Simpson, que els vents sostinguts estaven per sobre les 131 mph (210 km/h). Perquè us feu una idea, la nostra tramuntana, quan bufa fort a la nostra zona ho fa amb cops propers als 100 km/h. Va provocar inundacions, destrosses, i malauradament, també va provocar la pèrdua de vides… a la quarta ciutat més gran dels EEUU hi van caure uns 1300 mm. Per fer-nos una idea, la pluja que hi cau al llarg de l’any. Només comentar-vos que, a dia d’avui, la nostra mitjana dels últims 35 anys està als 668,5 mm/any i que en aquests 35 anys tenim com a màxim anual els 1041,6 mm que es van recollir el 2010! Una fotografia de mostra extreta de twitter perquè ens puguem fer una idea del que va ser el pas de l’huracà per la ciutat texana de Houston:
I fins aquí aquest resum. Pel que fa a la pluja igual que els mesos passats, força per sota la mitjana. Es van recollir 13,1mm en tot el mes. Comparats amb la mitjana dels últims 35 anys (33,1 mm) suposa el 39,6% de la pluja que climatològicament es recull a Calonge en el mes d’agost. I ja portem 6 mesos seguits per sota del 50%!! Com sempre, us mostro un climograma amb la comparació de les temperatures mitjanes dels últims 11 anys (color blau clar), amb les mitjanes d’aquest any (color vermell) i la precipitació recollida (blau fosc).