Juny 2020

Amb l’1 de juny entràvem a l’estiu meteorològic, però a l’astronòmic no s’hi va entrar, «oficialment» fins a les 23:44 del dia 20. Una estació que aquest any tenia una duració de 93 dies i 15 hores, concretament fins al 22 de setembre, quan es canviarà a la tardor.

Però anem a veure com ha estat aquest juny i veurem que podem diferenciar clarament les dues parts: el del juny primaverenc, (fins el dia 20) i el del juny estiuenc (del 21 al 30)

En el juny «primaverenc» hi va ploure un total de 71,4mm repartits en 16 dels primers 20 dies. I ho va fer, no amb quantitats molt elevades, sinó que una mica de pluja gairebé cada dia, amb un màxim de 26,6mm del dia 4 (amb tempesta). La gent es queixava de fresca i era habitual veure a la gent passejant amb màniga llarga. És que si mirem la gràfica del final, veurem que, exceptuant els 3 primers dies i el dia 12, la temperatura d’aquells primers 20 dies es va quedar per sota de la mitjana. Els dies 4 i 7, la màxima es va frenar als 21º i en tots dos dies hi va ploure, amb trons i llamps (que es van deixar veure / escoltar en 8 dies diferents). Com a mostra de la pluja més abundant que vam tenir aquell dia 4, poso aquesta foto cedida per en Pere Collell, des de Palamós, quan arribava:

Fons a l’esquerra observem com La Creu i Can Mont quedaven esborrats per la pluja arribant. Pere Collell

i al tard, quan va haver passat la tempesta, es va poder veure un magnífic arc de St. Martí com ens mostra la següent fotografia, de l’Àlex Castelló, des de la zona del Club Nàutic de Platja d’Aro:

Gran Arc de St. Martí doble des de la zona del Club Nàutic de Platja d’Aro. Àlex Castelló

I el que deia de la temperatura, fins el dia 20, la mitjana de juny des de 2006 a 2019 que està situada als 20,7º, aquest any la trobàvem als 18,9º. Gairebé 2 graus per sota del normal…

El dia 18, últim dia que va ploure amb una mica de cara i ulls, des de l’Escala em passaven aquesta fotografia.

Foto del dia 18 de juny a l’Escala. Fotografia feta per Gaspar Ybarra

Dos arcs de St. Martí, però ben diferents. Un amb el sol baix es veu més imponent, més alt, però el segon, amb el sol és alt es pot veure més «axatat».

I arribem al dia 20, entrada de l’estiu astronòmic, i ens posem a parlar del juny «estiuenc», el dels últims 10 dies de mes: no va caure ni una gota.. alguna nuvolada de tardes però res… secada total. Aquells 10 dies, la mitjana (que llegint unes línies més amunt podem veure que s’havia situat per sota dels 19º) va augmentar 4,5º situant-se als 23,4º, comparat amb els 23,1º que teníem des de 2006. Sembla que és poc, però aquests 4,5º de diferència entre l’estiu meteorològic i l’astronòmic d’aquest juny es noten i molt, quan parlem de mitjanes. El dia 28, revetlla de St. Pere, es va arribar a l’únic 30º del mes. I l’últim dia de mes, es va poder observar la primera nit tropical de l’any, amb 20,7º.

Acabat el juny, podem dir que la mitjana termomètrica es va situar als 20,4º, comparats amb els 21,5ºde mitjana des de 2006. Per tant, en general, havia guanyat la partida el temps més fresc i més humit que la mitjana dels últims anys.

Un fet a destacar, tot i que no ens va afectar directament, va ser un petit tornado que va afectar el dia 11 a una zona de La Bisbal d’Empordà, tal i com diu aquest article de Radio Capital.

I una altra cosa. No puc deixar de felicitar al company Josep Pasqual de l’Estartit: Un home que realitza observacions meteorològiques des del 1969 i de les dades marítimes setmanals des del 1973. Enhorabona Josep!!

I l’enllaç a la piulada de la NASA:

I fins aquí aquest resum de juny. Si comparem els registres de pluja dels últims 38 anys (40,9mm) els 71,4 mm caiguts, suposen el 181,2% de la pluja que climatològicament es recull a Calonge en el sisè mes de l’any. Com a dada, aquest passat mes, s’ha convertit en el 7è juny més plujós des de 1982 I com sempre, us mostro un climograma amb la comparació de les temperatures mitjanes dels últims 15 anys (color blau clar), amb les mitjanes d’aquest any (color vermell) i la precipitació recollida (blau fosc).

Autor: meteocalonge

- Webmaster de www.calonge-meteoweb.com / www.meteocalonge.cat - Observador o113 de la XOM (Xarxa d'Observadors Meteorològics) del SMC (Servei Meteorològic de Catalunya)

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: