Juny 2021

Si hem de definir en dues paraules aquest mes de juny, almenys a la nostra zona, ho hauríem de fer dient: Calorós i sec.

Calorós perquè com veurem gràficament al final d’aquest «post», la línia vermella, la de les mitjanes del mes, observarem que s’ha mantingut gairebé tot el mes per sobre de la banda blava, la que seria la mitjana de cadascú dels dies de juny des de 2006. Només, al voltant de St. Joan, justament quan entràvem de ple a l’estiu astronòmic, és quan la temperatura va quedar per sota de la mitjana climàtica.

I sec, pels 0,4mm que van caure el primer dia i els 2,4mm del dia 20, per acomiadar la primavera astronòmica , amb un matí de diumenge amb trons i llamps però on va ploure ben poca cosa ja que les tempestes van passar molt ràpides. Almenys per la zona de l’Empordà.

Si mirem les dades del primer semestre veurem que aquest any 2021 es situa en el 5è més sec dels últims 39 anys, pel darrera de l’any 2019 (amb el semestre més sec amb només 133,7 mm recollits), 1995, 1994 i 1983 (tots per sota dels 160mm recollits en els primers 6 mesos de l’any). Exceptuant el mes de gener, aquest any portem tots els mesos per sota la mitjana de precipitació.

La línia vermella indica la mitjana de precipitació del 1r trimestre (des de 1982)

Els últims dies de mes, mentre aquí va «refrescar» una mica, a ponent dels Estats Units i a Canadà patien un forta onada de calor amb superacions de rècord per temperatura i tot. Estacions amb més de 100 anys de dades no havien superat mai els 45º. Doncs el termòmetre durant 3 dies els va superar i va acabar deixant el rècord a 49,6º:

Piulada de Scott DuncanWX on no pot creure que a Lytton (Canadà) s’arribessin als +49,6º !!

Per fer-nos una idea del que es va viure allà, direm que el rècord a Espanya va ser el juliol de 2017 a la localitat de Montoro (Córdoba) on el mercuri es va aturar als 47,3º.  I si parlem de Calonge, el dia 23 de juliol de 2009 el termòmetre de màxima va quedar aturat en els 38.7º.

I fins aquí aquest resum del sisè mes de l’any. Comparats amb la mitjana dels últims 39 anys (41,7mm) els 2,8 mm caiguts, suposen el 6,7% de la pluja que climatològicament es recull a Calonge en el mes de juny. Això fa que es situï en el segon juny més sec des de 1982, només pel darrera del juny de 2006: l’únic en que el marcador va quedar a zero i molt lluny del juny més plujós: el de l’any olímpic (1992) en que es van recollir 272,8mm. I com sempre, us mostro un climograma amb la comparació de les temperatures mitjanes dels últims 15 anys (color blau clar), amb les mitjanes d’aquest any (color vermell) i la precipitació recollida (blau fosc)

Autor: meteocalonge

- Webmaster de www.calonge-meteoweb.com / www.meteocalonge.cat - Observador o113 de la XOM (Xarxa d'Observadors Meteorològics) del SMC (Servei Meteorològic de Catalunya)

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: