La primera quinzena de mes va ser més càlida que la segona. El primer dia de mes es van superar els 20º i es pot dir que, almenys en temperatures diürnes, es va començar el mes amb ambient suau.
El dia 2, de matinada, vam notar com el vent de W-SW, reforçava la seva força i entrava amb violència amb cops de F7-8. Mirant el baròmetre, vèiem que la pressió atmosfèrica anava baixant fins arribar als 988 hPa i es van recollir 3,1 mm de pluja. A zones com Palafrugell o a Torroella de Montgrí (amb tempesta de llamps i trons) va caure calamarsa. El cop de vent que va enregistrar l’estació va ser de 70,2 km/h. Si l’anemòmetre estigués bé (està afectat per una calamarsada), probablement hagués «enganxat» més velocitat. Aquell dia es va tornar a veure i viure un altre temporal de mar. En aquest cas com deia, de garbí, amb onades com aquesta que tapava «la bola» del moll de Palamós.

El dia 6, degut a un front atlàntic que ens va creuar, va tornar a ploure una mica (3,1mm més) i al vespre, tornant de la feina, vaig veure llampegar a llevant. Quan vaig arribar a casa, el primer que vaig fer va ser anar a veure si podia fotografiar algun llamp. Eren llunyans però encara en vaig enxampar algun i aquí en teniu el resultat:
El dia 12, quan vaig sortir a treure els cubells de les escombraries, la visibilitat era molt baixa… En prou feines es veien els llums situats a 50 metres. Hi ha via una boira espessa, no pas molt habitual per aquí, vaig intentar fer una fotografia però el resultat no va ser el que esperava…
I arribem al dia 14, el dia que es va començar el confinament pel coronavirus SARS-CoV-2, el conegut COVID-19, que va fer que es decretés l’Estat d’Alarma a tot l’estat espanyol i que no poguéssim sortir de casa durant el que quedés de mes, el temps primaveral semblava que també havia quedat confinat, doncs va tornar a refrescar i van tornar alguns dies plujosos.
I així va ser… Si a la primera quinzena s’havien recollit 7,9mm, la segona va ser més generosa i se’n van recollir 57,6mm, amb 3 dies destacats per sobre dels altres: el 16 amb 14,6mm, el dia 23 amb 14,8mm i, sobretot, el 26 amb 21,4 mm recollits en una estona del matí i una forta calamarsa que ho va deixar tot blanc tal com si hagués nevat i per mostra, la fotografia que em va cedir en Francesc Francès.

Aquell matí de dijous, degut a una baixa provinent de l’interior del continent Europeu que ens va afectar, a molts ens va despertar la pluja. Vaig sentir «ploure fort», però estava dins de casa i no havia pujat les persianes… quan vaig sortir per anar a apuntar les dades diàries, em vaig trobar zones amb «blancor» i vaig veure que havia caigut calamarsa. Poca estona després les xarxes socials mostraven la blancor en els carrers de la vila calongina. Aquell dia vam tenir una màxima de 10,6º i una mínima de 1,9º . La màxima, curiosament, la 2a més baixa dels últims 14 mesos, només superada pels 10,1º que vam enregistrar el dia 20 de gener, en ple temporal Glòria.
Si durant la primera quinzena es van mesurar 12.6º de mitjana, la segona la temperatura mitjana es va quedar més baixa, concretament 1º per sota deixant-la a 11,6º
I fins aquí aquest resum del març. Si comparem els registres de pluja dels últims 38 anys (57,4mm) els 65,5 mm caiguts, suposen el 114.1% de la pluja que climatològicament es recull a Calonge en el mes de març. I com sempre, us mostro un climograma amb la comparació de les temperatures mitjanes dels últims 13 anys (color blau clar), amb les mitjanes d’aquest any (color vermell) i la precipitació recollida (blau fosc).