Maig 2022

El mes de maig el vam iniciar amb una configuració d’una mica d’inestabilitat que ens va passar una mica de resquitlló deixant 0,4mm el dia 2 a l’observatori.

Els dies 6 i 7 vam tenir una situació amb tramuntaneta escalfada (amb temperatures per sobre la mitjana diària d’uns 3º) amb cops que van arribar a 70,6 km/h el dia 6 i a 62,3 km/h del dia 7

El diumenge dia 8, ens van creuar una sèrie de nuvolades importants deixant 7,1mm i una quantitat important de trons, llamps i llampecs. El sensor de l’estació va detectar 279 descàrregues. Vaig poder fer una foto de com s’allunyaven per mar aquests ruixats.

08/05/2022 – a tocar del Port d’Aro

El dia 17 vam tenir un meteor típic de la primavera: la boira costanera. Es produeix per advecció i és deguda a la diferència de temperatura que tenim entre la de la superfície del mar (més freda) i la d’ambient (força càlida) que es condensa i forma aquesta típica boira arran de mar i que només entra uns centenars de metres terra endins.

17/05/2022 – Boira al passeig de St. Antoni tapant Palamós -Foto Marina Oriol

El dia 24 i 25 va ploure una mica més (10,6mm i 5,3mm respectivament), amb llamps i trons llunyants. El 25, mentre a l’observatori van caure gotes grosses, a Palafrugell va caure un pedregada maca, amb pedres mida d’avellanes tal i com es veu en el següent vídeo:

25/05/2022 – Pedres mida avellanes a Palafrugell – Vídeo Albert Millan

En aquest mes de maig, la temperatura mitjana va ser +2ºC superior a la resta de mitjanes dels últims 16 anys en 27 dels 31 dies, destacant l’anomalia del 27 de maig on la mitjana va ser 5,2º per sobre de les mitjanes dels dies 27 del cinquè més, tal i com es pot veure en la següent gràfica:

I fins aquí aquest resum del cinquè mes de l’any. Comparats amb la mitjana dels últims 40 anys (53,2mm) els 23,4 mm caiguts, suposen el 44% de la pluja que climatològicament es recull a Calonge en el mes de maig. I com sempre, us mostro un climograma amb la comparació de les temperatures mitjanes dels últims 16 anys (color blau clar), amb les mitjanes d’aquest any (color vermell) i la precipitació recollida (blau fosc)

Autor: meteocalonge

- Webmaster de www.calonge-meteoweb.com / www.meteocalonge.cat - Observador o113 de la XOM (Xarxa d'Observadors Meteorològics) del SMC (Servei Meteorològic de Catalunya)

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: