Gener 2016

Bé, després de molt temps, potser ja va sent hora que posem un nou article, no?

Començarem per fer un resum del gener. Els primers dies, continuàvem amb la mateixa tònica de l’any anterior. Però els “reis” ens van portar una important glopada d’aire calent, per “culpa” del vent de ponent que va fer pujar la temperatura a nivells molt elevats per l’època. Per exemple, a Calonge es van arribar als 23.6º quan la mitjana de les màximes els dies 8 de gener dels últims 10 anys està als 14.6º. A Barcelona, a l’observatori Fabra (a 415 msnm – metres sobre el nivell de la mar) es van enregistrar 21.8º en comparació dels 20.9º que havien tingut el 29 de gener del 44!! En els últims 100 anys, només en tres ocasions, hi havia hagut una temperatura superior als 20º al gener al Fabra. Segons el SMC (Servei Meteorològic de Catalunya) es van superar els registres històrics en 16 de les 131 estacions meteorològiques automàtiques que té el Servei (amb més de 10 anys de dades). A l’estació d’Aldover (Tarragona) es van veure els 25º en els termòmetres i a Tortosa, 25.7º

En el primer mapa veiem els Geopotencials a 500 hPa (una alçada d’uns 5500 metres ) i en el segon la temperatura i direcció del vent a 850 hPa (uns 1500 msnm). Mapes extrets de la web www.meteociel.fr (on podem triar la data per poder veure la situació en aquell dia)

8gener

En canvi, una setmana després, vam tenir la temperatura més baixa de l’hivern, amb una màxima de 10.9º de màxima el dia 16 i -1º de mínima a la matinada següent. A més, acompanyat amb tramuntana que es va enfilar fins els 73.6 qm/h a Calonge. Però res.. van ser unes hores (un parell o tres de dies) perquè després les temperatures van tornar a anar cap amunt.

16gener

A destacar també els canvis de pressió atmosfèrica que vam tenir. Mentre a principis de mes vam assolir els 998 hPa, a finals de mes teníem 1036 hPa provocant les famoses minves de gener. A la foto mostrada, podeu veure aquesta baixada de la mar a la zona de Torre Valentina, just davant del “búnker” de la Cala del Racó de les Dones on es pot veure la baixada de l’aigua de mar en uns 30-35 centímetres

minves

I per acabar en aquest repàs de gener acabarem comentant que es van recollir 10,4 mm que si els comparem amb la mitjana dels últims 34 anys (55,8 mm) suposa el 18,6% de la pluja que climatològicament es recull a Calonge en un mes de gener. I us deixo un climograma amb la comparació de les temperatures mitjanes dels últims 9 anys (color blau clar), amb les mitjanes d’aquest any (color vermell) i la precipitació recollida (blau fosc).

climograma

Autor: meteocalonge

- Webmaster de www.calonge-meteoweb.com / www.meteocalonge.cat - Observador o113 de la XOM (Xarxa d'Observadors Meteorològics) del SMC (Servei Meteorològic de Catalunya)

Deja un comentario