Desembre 2019

Es va començar el desembre amb previsió d’una llevantada i el dia 4, després que la mar al matí comencés a estar «mogudeta», a la tarda-vespre es va esvalotar d’una manera important i va fer que les ones tornessin a pujar a dalt del passeig i amb elles pedres i sorra convertint-lo en una pedrera. I com a mostra, una captura d’un vídeo enregistrat a la cantonada del carrer Girona amb el passeig  que va penjar l’Àlex Castelló aquella nit en un grup de whatsapp.

Capturavideo04122019

Va ser un temporal força dur, amb onades que, segons la boia de Begur, van arribar als 9 metres d’alçada tal i com es pot veure a la següent gràfica enregistrada per dita boia:

OnadesBegur

I no només hi va haver moviment marítim. La pluja ens va deixar 23,4 mm el dia 4 i 48,1 el següent dia, fent un total de 71,5 mm que van fer que la riera, tot i que no pas molt, tornés a baixar.

Al llarg del mes la temperatura es va mantenir (tal i com podreu veure a la gràfica del final) per sobre de la mitjana climàtica que porto enregistrant des de 2006. Només en 3 dies va estar per sota fent que tinguéssim un desembre tèrmicament suau i una mitjana per sobre del normal. Si comparem la temperatura promig del mes ens trobem que hem tingut 11,8º de mitjana, la més alta, empatada amb el desembre de 2015, dels últims 14 desembres. La temperatura mitjana dels desembres la trobem als 10,2º

El dia 20, amb una mica de pluja més (2,2 mm) vam tenir un altre temporal: en aquest cas de garbí. I com que una imatge val més que 1000 paraules, una fotografia realitzada per en Pere Collell que mostra l’esbotzada d’una onada a la punta del moll de Palamós:

Onada20122019

El dia 22, dia en que s’entrava a l’hivern astronòmic,  es va enregistrar el cop de vent, de component oest, de 65,5 km/h. Probablement va ser més elevada ja que tinc el anemòmetre «tocat» i no pot enregistrar tot el vent que ens bufa.

I després, fins a finals de mes va ser anticicló amb avorriment meteorològic. Temperatures típiques del temps anticiclònic: nits fresques, amb la temperatura voltant els 5º i durant el dia, sensació de benestar, amb temperatures properes als 18-19º amb una màxima de 21,6º del dia de Nadal. I a més, es van poder veure les conegudes «minves de gener» per avançat: Pressions elevades, es va arribar als 1033 hPa fent que el nivell de la mar baixés i deixés veure roques que normalment estan submergides.

I fins aquí aquest resum  de desembre. Amb els 74,6 mm recollits hem tancat l’any amb 655,1 mm recollits. Gairebé igual a la mitjana dels últims 38 anys (668,3mm), un 2% menys…I com sempre, us mostro un climograma amb la comparació de les temperatures mitjanes dels últims 13 anys (color blau clar), amb les mitjanes d’aquest any (color vermell) i la precipitació recollida (blau fosc).

desembre2019

 

Autor: meteocalonge

- Webmaster de www.calonge-meteoweb.com / www.meteocalonge.cat - Observador o113 de la XOM (Xarxa d'Observadors Meteorològics) del SMC (Servei Meteorològic de Catalunya)

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: