Per començar el mes de juny, l’inici de l’estiu meteorològic 2018, el dia 2 es va poder observar al cel un fotometeor que n’he parlat més d’un cop i que molts cops ens «avisa» que pot acabar plovent: l’halo, un fenòmen òptic que es pot observar amb la reflexió de la llum del sol o la lluna (en aquest cas fou solar) sobre els cristalls de gel dels núvols.
I certament, aquest cop sí que es va complir i l’halo ens va aportar pluja. Al següent dia es van acabar recollint 14 mm, a estones amb tempesta i algun que altre fort xàfec. Tres-quatre dies després ens van tornar a visitar tempestes, amb molts trons i llamps i 15,2mm més en aquelles dues jornades. Els dies 10 i 12 noves tempestes es van acostar a les nostres contrades. El dia 10, després d’una tarda amb una mica de pluja, cap al tard es va deixar veure un arc de St. Martí que vaig poder fotografiar des de la Platja de Torre Valentina:
I una estona després, una potent tempesta anava recorrent la costa de sud a nord i ens va oferir un espectacle de llums que no va deixar gaire pluja però sí una gran quantitat de llamps i llampecs. I com a mostra, un de capturat amb el mòbil. La qualitat no és que sigui gaire bona, però per estar fet amb el mòbil, jo, personalment, n’estic content:
I aquí el mapa de llamps d’aquell dia extret del Servei Meteorològic de Catalunya:
A partir d’aquell dia, va continuar una entrada d’estiu més aviat fresca, amb alguns dies de pluja, alguna tempesta i sense que es deixés veure gaire la calor. Durant el dia, la temperatura sí que es notava una miqueta més elevada, però en canvi durant les matinades, el termòmetre quedava més proper als 15º que no pas als 20º. Però aquest temps, aquesta situació típicament primaverenca, es va aturar amb l’arribada de l’estiu astronòmic, que aquest any es va produir el dia 21 a les 12:07, moment en que es produïa el solstici d’estiu, i que tindria una duració de 93 dies i 15 hores. Aquell dia, es va arribar per primer cop als 30º de la temporada. I la nit següent, la primera tropical amb una mínima de 21,2º. Semblava la presentació que la calor es volia quedar. Les màximes s’anaven acostant als 30º (hi va haver un segon dia, el 28, que van superar el llindar dels 30), però les mínimes continuaven «fresquetes» i amb poca xafogor. Aquell dia, van caure 3,3 litres més i es va deixar sentir algun que altre tro.
I fins aquí aquest resum. Pel que fa a la pluja es van recollir 44mm en tot el mes. Comparats amb la mitjana dels últims 36 anys (41,4 mm) suposa el 106,3% de la pluja que climatològicament es recull a Calonge en el mes de juny. Pel que es veu, una miqueta per sobre del normalCom sempre, us mostro un climograma amb la comparació de les temperatures mitjanes dels últims 12 anys (color blau clar), amb les mitjanes d’aquest any (color vermell) i la precipitació recollida (blau fosc).