Maig 2017

I amb aquest passat mes de maig, podem continuar dient que estem amb precipitació per sota del que seria normal. Tot i que les dades dels embassaments puguin ser molt bones (a finals de maig estàvem al voltant del 80% en el conjunt Sau-Susqueda – podeu veure les dades a l’Estat dels embassaments a Catalunya), estem en un període de dèficit pluviomètric, almenys a la nostra zona. Les dades ens diuen que ha precipitat 10 dels 31 dies, un terç de les jornades mensuals, però han estat precipitacions minses. Si haguéssim de destacar els períodes de precipitació més «abundants» ho podríem fer amb la dels dies 2 i 3 (5,7mm) i la dels dies 18 i 19 (6,3mm). Les altres, clarament per sota.

Pel que fa a temperatura podríem destacar la màxima de 29,2º del dia 25. Una jornada marcada per la calor causada a una llengua càlida provinent del continent africà, i que va afectar a gran part de l’Europa Occidental,  va provocar que a gran part del prelitoral i interior de Catalunya (sobretot vall de l’Ebre i del Pla de Lleida) es superessin els 30, o fins i tot, els 35º. Veiem-ho en un mapa:

meteociel_25052017
Mapa extret de meteociel.com corresponent a les 08:00UTC del 25/05/2017

Si mirem el cantó contrari del termòmetre, la temperatura mínima del mes es va enregistrar el dia 2 amb 6,8º (una de les 4 mínimes inferiors als 10º del mes). El dia següent, teníem la màxima més baixa del mes, on el mercuri va quedar frenat als 17.1º.

Curiosament, un altre mes sense tramuntana, el component dominant de les ratxes de vent va ser de SE tot i que la més forta, fou de 48.1 qm/h de component S del dia 12. Tampoc podem parlar de cap tempesta! Ni tant sols es va deixar sentir cap tro.

I fins aquí aquest resum. Pel que fa a la pluja igual que el mes passat, no es va complir la típica dita «pel maig, cada dia un raig”, al contrari, força per sota la mitjana. Es van recollir 14,7mm en tot el mes. Comparats amb la mitjana dels últims 35 anys (58,4mm) suposa el 25,2% de la pluja que climatològicament es recull a Calonge en el mes de maig. Com sempre, us mostro un climograma amb la comparació de les temperatures mitjanes dels últims 10 anys (color blau clar), amb les mitjanes d’aquest any (color vermell) i la precipitació recollida (blau fosc).

maig2017

Autor: meteocalonge

- Webmaster de www.calonge-meteoweb.com / www.meteocalonge.cat - Observador o113 de la XOM (Xarxa d'Observadors Meteorològics) del SMC (Servei Meteorològic de Catalunya)

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: