Setembre 2018

Més d’un cop he comentat que el setembre és un mes que, com diu la dita, asseca les fonts o s’emporta els ponts.

Doncs aquest any, ha estat d’assecar fonts… Almenys a la nostra zona, perquè en tot el mes només han caigut 6,6 mm, 5 dels quals, el dia 6 amb força trons i llamps.

I això que el primer dia d’escola (el dia 12) mentre sobre nostre gaudíem d’estonetes de sol (o ressol), teníem una gran negror ben a prop. A Palamós, allà entre les 14h i les 14:30 va caure un gran xàfec recollint  cap a 40 mm i provocant que la zona de la rotonda de la ITV,  la zona del Cervantes, plaça de Correus, President Lluís Companys (davant de «Can Pepe»),… quedessin inundades com es veu a la fotografia que us mostro:

Palamos180912
No en puc facilitar l’autor perquè ho desconec.

A Palafrugell també hi va ploure amb força i en uns 3/4 d’ hora, es van recollir 56 mm. Però per Calonge res de res, nomes 4 gotes mal comptades.

Pel que fa a la calor, déu n’hi do el que va «apretar»… Durant gairebé tot el mes ens vam apropar als 30º, i es va superar (o igualar) aquesta xifra en 6 ocasions, amb una màxima de 31,9º el dia 21, concretament el dia de l’equinocci de tardor… Potser per donar la benvinguda a la tardor, o per acomiadar l’estiu… ves a saber… Pel que fa a mínimes, en 3 ocasions no es van baixar dels 20º fent que el total de l’any en nits tropicals passés a ser de 32.

A finals de mes va produir una baixada de temperatura, però per situar-nos a la mitjana. La màxima va quedar als 25º i la mínima va baixar fins als 12º. Va ser el dia «més fred» del mes. En la gràfica de més avall, veureu que gairebé tot el mes, la ratlla vermella està per sobre la blava (mitjana) excepte en un parell o tres de dies

I fins aquí aquest resum. Pel que fa a la pluja (tal i com hem dit abans) es van recollir 6,6 mm en tot el mes. Comparats amb la mitjana dels últims 36 anys (67,7 mm) suposa el 9,7% de la pluja que climatològicament es recull a Calonge en el mes d’agost. Pel que es veu, molt per sota del normal. Com sempre, us mostro un climograma amb la comparació de les temperatures mitjanes dels últims 12 anys (color blau clar), amb les mitjanes d’aquest any (color vermell) i la precipitació recollida (blau fosc).

Setembre2018

Autor: meteocalonge

- Webmaster de www.calonge-meteoweb.com / www.meteocalonge.cat - Observador o113 de la XOM (Xarxa d'Observadors Meteorològics) del SMC (Servei Meteorològic de Catalunya)

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: