Març 2018

Si el mes de febrer el vam acabar amb precipitació, el dia 1 va continuar i va començar amb una mica de pluja, 1,9 mm, però el més destacable va ser el temporal de mar que per enèsima vegada va deixar veure com les onades pujaven al passeig de St. Antoni. I com a mostra, una fotografia feta pel company Toni Illa.

temporal_01032018

Va ser un temporal on força poblacions de la Costa Brava van ser afectades. Es van poder observar onades que arribaven als 5-6 metres arran de costa, com per exemple a Llançà o a L’Escala, població on el passeig, que feia poc havia estat reformat, va tornar a ser afectat i on la força de l’aigua va acabar aixecant lloses de formigó.  La boia situada al davant del cap de Begur (i que pertany a Puertos del Estado) va detectar una onada de 8,75m d’alçada. Vam estar 5 dies amb pressions per sota dels 1000 hPa, una dada que segons em van informar, feia uns 25 anys que no teníem pressions tant baixes durant tants dies seguits. I no va ser un fet puntual d’aquells primers dies de mes… durant tot el mes la pressió va estar per sota del normal. Veiem una gràfica de comparació (dia per dia de la mitjana dels últims 10 anys amb la mitjana diària d’aquest any:

diferencia_pressió

Com es pot observar, la pressió ha estat força baixa i gairebé sempre per sota de la mitjana durant tot el mes fent que el temps no fos gaire estable. Els valors de la dreta de la gràfica són la diferència entre la mitjana anual (representada amb una línia de color blau) amb la mitjana d’aquest mes de març (representada amb línia de color vermell) i tallen la grafica als 1013 hPa, que és el valor que es considera que per sobre hi ha anticicló i per sota depressió.

El dimecres 7 ens van despertar els trons d’unes tempestes que passaven per davant la costa, més o menys per davant de St. Feliu de Guíxols-Tossa de Mar… poc després, va sortir l’arc de St. Martí  amb un rerafons de forta negror i al cap d’una estoneta va caure calamarsa deixant, en poca estona, el terra emblanquinat. En la poca estona que va durar, es van recollir 5,3 mm. I com a mostra, unes fotos representatives del que va esser aquella estoneta que va durar:

xàfec_07032018
Foto del moment de màxima intensitat, cedida per David Gràcia

Fins el dia que va arribar la primavera astronòmica (que aquest any ho va fer el dimarts 20 a les 17.15h) va ploure una mica més (dies 12 i 13), es va passar dels 20º en un parell de dies (11 i 15) i es va enregistrar el cop de vent més fort, el dia 15 de 64,6 km/h. Però l’hivern astronòmic es volia acomiadar a lo gran. Almenys en determinats llocs del país. El mateix 20 va nevar a cotes relativament baixes de la costa central. A l’observatori Fabra (a 410m d’alçada), un dels referents del nostre pais, van recollir fins a 12 cm de neu en aquella jornada. Al nostre municipi es van recollir 5,8 mm més per «celebrar» la sortida de l’hivern.

El cap de setmana següent, el dels dies 24 i 25, una baixa, que es va situar molt aprop nostre i ens impulsava vents humits de component marítim, va provocar que el pluviòmetre enregistrés 48,4 mm aquell dissabte i 1,8 més el diumenge de Rams. Aquell cap de setmana la pressió va tornar a baixar fins els 994 hPa.

La setmana santa es va «mig» comportar. Vam tenir temps força assoleiat exceptuant el dissabte que va tornar a ploure. És curiós que la setmana santa, caigui quan caigui (recordem que el diumenge de Resurrecció és el primer diumenge després de la primera lluna plena després de l’equinocci de primavera – aquest any teníem la lluna plena el dia 31, just el dia abans) tenim el nostre Mercat Medieval passat, poc o molt, per aigua. Va ploure poc, només 0,9mm, però suficient com per haver d’estar una estona «patint pel temps»

I fins aquí aquest resum. Pel que fa a la pluja es van recollir 76,6 mm en tot el mes. Comparats amb la mitjana dels últims 36 anys (58,3 mm) suposa el 131,4% de la pluja que climatològicament es recull a Calonge en el mes de març. I pel que fa a temperatura mitjana, 11,3º quedant-se en 0,4º per sota de la mitjana dels mesos de març dels últims 11 anys. Com sempre, us mostro un climograma amb la comparació de les temperatures mitjanes dels últims 11 anys (color blau clar), amb les mitjanes d’aquest any (color vermell) i la precipitació recollida (blau fosc).

març2018

Autor: meteocalonge

- Webmaster de www.calonge-meteoweb.com / www.meteocalonge.cat - Observador o113 de la XOM (Xarxa d'Observadors Meteorològics) del SMC (Servei Meteorològic de Catalunya)

Deja un comentario