Abril 2017

Aquest abril de 2017 ha estat mig calorós, mig fred: 16 dies per sobre i 14 per sota la mitjana climàtica comparada amb els últims 11 abrils. Per tant, podríem dir això de mig-mig. Excepte els dos primers dies del mes que teníem una llengua d’aire fred en alçada i que va provocar una mica de pluja (1,5mm) i que la temperatura va quedar en els 18,6º i 19,9º, els següents quinze dies, fins el dia 18, concretament, es van superar els 20º a cada jornada, amb la màxima de 24,8º (la més alta del que portàvem d’any) del dia 14.

El dia 19, la temperatura va començar a baixar i els dies 20-21, la màxima es va quedar amb 17,3º, la mínima va arribar als 2º dins l’abric meteorològic, però amb temperatura negativa al terra (la sonda em va registrar -0,4º aquella matinada del 20 al 21). No enregistràvem una temperatura igual de baixa des del passat 18 de gener. Per St. Jordi i St. Marc es va recuperar una miqueta però va ser una pujada poc apreciativa per tornar, a la jornada de la Mare de Déu de Montserrat, a baixar resultat d’una glopada d’aire més fred, fent baixar la temperatura fins els 12,4º de màxima. La màxima més baixa per un mes d’abril des del dia 28 de l’any 2013 (10º aquell dia i 11,4º el dia anterior). La mínima es va quedar a 1,5º (i la sonda arran de terra, va enregistrar -0,8º). Un exemple contundent d’aquesta entrada freda, va ser que a La Cerdanya, concretament a Puigcerdà, es van mesurar 20 cm de nevada… gens malament per ser a finals d’abril…

analisis_500hPa_27042017Mapa de temperatura a 500 hPa (uns 5500 metres alçada) extret de meteocentre.com

Després d’aquestes dues important davallades de la temperatura, algunes plantes, a destacar els ceps d’algunes vinyes del poble (i d’altres localitats catalanes), van quedar tocades. Alguns ceps de determinades vinyes del terme municipal, van quedar «cremats» per la fred, tal i com es pot veure en les següents fotografies.

 

Anem a veure una petita explicació dels efectes d’aquesta tardana fred:

La vinya, quan és hivern està en període de repòs, per tant, pot «aguantar» les temperatures baixes de les gelades nocturnes. Però quan estan brotant, el «clima ideal», el que li va millor, seria dies amb caloreta i nits fresques ja que aquest contrast tèrmic ajuda a una maduració lenta del fruït.  Però si les nits són massa fredes, que és el fet que ens acompanya ara, pot arribar a causar estralls. Tots aquest brots que han «rebut»,  quedaran aturats força dies fins que rebrostaran els cavalls o brots axil·lars  (sarments «secundaris»),  però ja sense raïm. D’altres rebrostaran borrons que eren cecs i que ara estaran obligats a sortir.  Tot i que hi hagi raïms verds dins del brot mig sec, aquests raïms quedaran «esneulats» (mort sobtada i dessecació de flors i borrons) en el quallat, que vol dir que sortirà una mica de raïm però que no farà res, que no creixerà ja que les flors no es convertiran en fruit quedant una rapa pobre (penjoll amb 4 grans).
El cep no és pas mort… Al estiu estarà verd com si no hagués passat res però amb un creixement caòtic i sense raïm (o molt poc). S’haurà d’esperar a la poda del setembre per sanejar per esperar al proper any… Amb això del creixement caòtic, vull dir que el cep mirarà de brotar per on pugui… quedant en males formes i tot…  comportant que quan s’hagi de podar, portarà més lentitud i es complicarà la poda… hi haurà més feina per  tal de mirar de «reconduir-los» a la forma necessària. Els de la foto la collita està perduda. Per tant, mala peça al teler per algunes vinyes…

Amb aquesta explicació he de donar les gràcies al company Xavier Figuerola, enòleg i copropietari del celler Analec, un petit celler familiar situat a la població de Nalec, a la comarca de l’Urgell (Lleida), dins la denominació d’origen Costers del Segre i la subzona Vall del Corb.

Tot i l’escassetat de pluges, ens podria arribar a «sorpendre» que va arribar a precipitar fins a 10 dies. Ara, amb quantitats molt minses… Només es poden destacar els 4,7mm del dia 27.

El dia 15, dissabte de setmana santa, la pluja va voler fer acte de presència i, un cop més, va afectar al nostre Mercat Medieval. És d’aquelles coses curioses… la setmana santa mai cau en uns dies concrets (Diumenge de Pàscua és el primer diumenge, després de la primera lluna plena que hi ha després de l’equinocci de primavera). I tot i així, un dia o altre ens ha de visitar la pluja i «aigualir» una de les nostres festes.

I fins aquí aquest resum. Pel que fa a la pluja no es va complir allò que diuen de «per l’abril, aigües mil», al contrari, força per sota la mitjana. Es van recollir 17mm en tot el mes. Comparats  amb la mitjana dels últims 35 anys (58,8mm) suposa el 28,9% de la pluja que climatològicament es recull a Calonge en el mes d’abril. Quantitat força ridícula  Com sempre, us mostro un climograma amb la comparació de les temperatures mitjanes dels últims 10 anys (color blau clar), amb les mitjanes d’aquest any (color vermell) i la precipitació recollida (blau fosc).

abril2017

Autor: meteocalonge

- Webmaster de www.calonge-meteoweb.com / www.meteocalonge.cat - Observador o113 de la XOM (Xarxa d'Observadors Meteorològics) del SMC (Servei Meteorològic de Catalunya)

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: