Juny 2016

Amb el juny, arribava l’estiu meteorològic, recordem que l’astronòmic, amb el solstici d’estiu,  no ho va fer fins el 20 a les 22:34, coincidint aquest any, i després de 70 anys sense fer-ho, amb la lluna plena, i va arribar amb algunes pluges, tot i que poques ja que només es van recolir 3.2 mm aquell dia.

A destacar que en els primers dies ens va «visitar» un episodi de calor per advecció d’aire càlid procedent del nord d’Àfrica, amb una temperatura a 850 hPa (a 1500 metres d’alçada) fins a 16º a gran part de Catalunya i fins i tot més elevades a ponent, fent que els termòmetres s’enfilessin, per exemple, fins els 29.6º a Calonge (mapa extret de meteociel.fr).

advecciojuny2016

A molts punts del principat es van superar per primer cop a la temporada els 30º i fins i tot es van veure els 36,2º com el cas de Vinebre. I com a mostra una captura del mapa de temperatura emès per TV3 el dia 9.

temperaturesTV3-juny2016

El dia 10, alguns no ho vam notar, però els que estaven en un lloc «tranquil» van notar que la terra es saccejava. I sí, la raó un terratrèmol de 3.6º a l’escala de Richter  que va sacsejar el Pla de l’Estany i conseqüentment, es va deixar sentir a gran part de la província de Girona. L’epicentre es va situar al terme municipal de Vilademuls, molt proper al poble d’Orfes, i segons l’ICGC (‘Insitut Cartrogràfic i Geològic de Catalunya) es va produir a només 3km de fondària i aquí un mapa del lloc i el Sismograma que va enregistrar l’estació sísmica de Beuda / ICGC, a La Garrotxa.

terratremoljuny2016

El dia 18, vam tenir una entrada freda i que, a part de provocar la baixada del mercuri (vam tenir una màxima de només 20,9º), va provocar tempestes aquí i allà. Nosaltres, només vam recollir 4.6 mm, però hi va haver calamarsades a llocs com a Roses, Figueres, cap a Osona, entre d’altres llocs…. Un mapa de la situació a 850 hPa d’aquell dia (meteociel.fr)

gfs-2016061800-1-6

Però va ser només un miratge. L’arribada de l’estiu astronòmic, ho va fer agafat de la mà de la calor: Primer dia d’estiu, i superem els 30º i així va succeir en alguns dies més. A més, el dia 26, vam tenir la primera nit tropical (recordem que s’anomenen així les nits en que la temperatura no baixa dels 20º). La màxima del mes va ser de 31º el dia 22 i la mínima de 12º els dies 3 i 17.

Finalment, comentem que els 11,8mm recollits, comparats amb la mitjana dels últims 34 anys (43,0mm) suposa el 27,4% de la pluja que climatològicament es recull a Calonge en un mes de juny. I acabem amb un climograma amb la comparació de les temperatures mitjanes dels últims 10 anys (color blau clar), amb les mitjanes d’aquest any (color vermell) i la precipitació recollida (blau fosc).

juny2016

Autor: meteocalonge

- Webmaster de www.calonge-meteoweb.com / www.meteocalonge.cat - Observador o113 de la XOM (Xarxa d'Observadors Meteorològics) del SMC (Servei Meteorològic de Catalunya)

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: