Any 2022

Aquest passat 2022, a l’observatori, hem tingut la pluviometria més baixa des que tinc dades de pluja (abril 2006). Però extrapolant les dades del Mas Rusques i de l’Eixample, aquest any ens hem quedat bastant per sota de la mitjana (que trobem als 666,7mm en la sèrie 1982-2021) i s’han recollit 409,1mm amb 10 mesos de precipitació per sota del normal. Per tant, podem dir que aquest 2022 es converteix en l’any més sec des de 1982 (que és el moment en que comença la sèrie pluviomètrica).

Ara, això no ha estat així a tot el municipi. Amb dades que m’han passat, si mirem les de Can Terrades, a la Vall des Molins, allà s’hi han recollit 599,6mm! Gairebé 200 litres més per metre quadrat amb només uns 5km de separació en línia recta!

Anem a veure unes gràfiques que expliquen una mica el que dic amb dades de l’observatori:

A la gràfica anterior podem veure que el mes més plujós va ser el març. Les columnes serien les quantitats mitjanes de cadascú dels mesos (amb dades des de 1982) i les comparem amb la pluja recollida (línia vermella) aquest passat 2022. Només 2 mesos van estar per sobre (març i setembre).

També us vull mostrar una altra gràfica amb l’evolució de les precipitacions comparades amb l’evolució diària des de 2006 i hi podrem veure que tot l’any s’ha anat per sota de les mitjanes diàries dels altres anys:

I una altra gràfica amb la comparativa de les pluges des de 1982. Fins ara, els anys més secs havien estat el 1983 amb 440.1mm, el 2009 amb 416.5mm i s’emportava el mínim, com a any més sec, el 2009 amb 415.2mm recollits. Han estat desbancats per aquest passat 2022:

La línia vermella representa l’evolució de la mitjana pluviòmètrica de cada any des de 1982.
A 2022 hauria d’estar als 666.7mm

Com a anècdota anem a veure com s’ha distribuït la pluja per dies. Quin Creieu que és el dia de la setmana d’aquest passat 2022 que ha plogut més?

I si parlem de temperatures, llavors les dades, tot i ser contundents, no són “prou vàlides” climatològicament parlant, ja que “només” reflecteixen les dades de 15 anys. Una sèrie climàtica seria a partir dels 30.

A l’anterior gràfica podem veure en vermell els dies on la temperatura mitjana ha superat la mitjana climàtica i en negre, els que s’han quedat per sota. La línia de tendència podem observar-la clarament a l’alça.

Següents gràfics, la comparació entre la mitjana anual (calculada des de 2006), amb cadascú dels anys. Podem observar que també ha estat l’any amb la temperatura més elevada dels últims 16 anys. I de la desviació amb un altre punt de vista, comparant-les amb la mitjana.

En vermell, l’evolució de la mitjana aritmètica de cadascun dels anys.
En negra, la línia de tendència
Desviació de les mitjanes anuals amb la referència de 16.36º com a mitjana anual d’aquests últims 16 anys

Mirem ara una gràfica comparativa de temperatura d’aquest any amb les màximes i mínimes i mitjanes diàries des de 2006. En aquesta gràfica es poden veure els valors extrems diaris (la màxima, la mínima, la mitjana de les màximes, la mitjana de les mínimes de cada dia de l’any) amb comparació de les temperatures màximes i mínimes diàries d’aquest passat 2022.

I fins aquí el resum d’aquest passat 2022. Podeu veure més dades si obriu aquest  pdf (que podeu trobar a l’historial de la web).

Anuncio publicitario

Autor: meteocalonge

- Webmaster de www.calonge-meteoweb.com / www.meteocalonge.cat - Observador o113 de la XOM (Xarxa d'Observadors Meteorològics) del SMC (Servei Meteorològic de Catalunya)

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: